Proff hifi?

NOTE: English summary after the Norwegian article

Test av IMG stageline STA-1000D

STA-1000D

 

Klasse D. Lett, solid, billig. 2 x 250 Watt, minst, bygget for å tåle det meste, og med de nydelige Pascal-blokkene som drivende kraft, hvordan kan hifi-folket gå forbi denne forsterkeren?

Når vi vet at denne forsterkeren altså benytter de samme forsterkerkretsene som Gato DIA 250, (Pascal S-PRO 2) da er det lov å heve øyenbrynene. Prisen vi ser på er nemlig ikke 10, 30 eller 50 tusenlapper, den er 5. Mer nøyaktig 4799,-. Hallo, dette er jo på NAD-nivå, eller vel så det. Det er dessuten velkjent at profflyd er beregnet på hard bruk, det skal bare virke, ikke sant. Det er så definitivt en fordel også for hifi, kan vi vel si, uten å overdrive det særlig. Kjenner opptil flere som er møkk lei av masse plunder, og månedsvis med venting på forsterkere som aldri ser ut til å bli fikset. Her har hjemmemarkedet mye å lære av proffene, såpass skal være sikkert. Ellers bør det nevnes for hjemmekinofolket spesielt, at STA-1000D også leveres i en DSP-versjon til en svært fornuftig sum, sjekk www.monacor.no

P1030746
Mye luft for pengene!

Som allerede hintet til i mine bloginnlegg, viste det seg allikevel at denne omtalen ikke kom helt smertefritt; kompatibilitet er slett ikke alltid garantert på tvers av profesjonsgrensene, nei. Nærmere bestemt dreier det seg om at IMG STA-1000D har en uvanlig lav inngangsimpedans, hvilket surret det litt til for mine ymse forforsterkere. Dessuten, stikk i strid med normalen, er det her single end inngangen som er lavest, en SE forforsterker må her altså se inn i 5 kOhm, definitivt ikke rørforsterkerenes favoritt! Den balanserte inngangen holder seg på 10 kOhm, dette er også temmelig lavt for en viss andel av forforsterkerne i handelen, dessverre, men det finnes da noen, heldigvis. Det finnes enkelte DAC’er med volumkontroll som kan vise til svært lav utgangsimpedans, og i så henseende burde være greit tilpasset drift av også lavimpedant last. Tommelfingerregelen sier utgangsimpedans:inngangsimpendans > 1:20, jeg synes personlig det burde være 1:100, men her er det absolutt åpent for egen eksperimentering. I korte trekk bør du se etter en DAC eller forforsterker med utgangsimpedans under 100 Ohm på de balanserte utgangene, i hvertfall.

Nå er vi i utgangspunktet på lavbudsjett her. Derfor tenker jeg ikke anbefale dyre, sofistikerte løsninger som forforsterker, heller. Bruktmarkedet bør definitivt være plassen å lete. Parasound P3 er en glitrende forforsterker som finnes brukt for i området 3000,-, men tenker du en rent digital løsning, kjør gjerne Hegel HD20 med volumstyrt XLR ut. Jeg kan like gjerne røpe men en gang at IMG STA-1000D har visse begrensninger i klanglige kvaliteter, så det er ikke så viktig å satse alt på en dyr, flott forforsterker uansett. Unngå en hver rørdrevet forforsterker, det vil ha liten nytte. Det finnes gode og dyre løsninger som lett driver STA-1000D, men jeg opplever ikke at det er verdt prisen, dessverre. Dette vil jeg komme tilbake til etter hvert.

Men la oss for ordens skyld også beskrive hvordan den oppfører seg som PA-forsterker, tross alt er det dette den er bygget for. Jeg innrømmer at det er usedvanlig behagelig å slippe 20 kilos forsterkere, med masse viftestøy. STA-1000D starter nemlig ikke vifta før den behøves, et eller annet sted ved 60-graders temperatur, eller så. I testperioden har den ikke startet en eneste gang. Det betyr allikevel ikke at jeg har spilt lavt! Ergo kan den være i et normalt rom i lag med lytteren, uten å pådra seg allmen irritasjon. Helt stille er den, helt til den blir bedt om å levere varene. Da leverer den kontant, tøft og presist, spesielt er jeg imponert over kontrollen på basselementene. I sitt prissegment står den seg svært så godt rent lydmessig, selv om jeg tror profesjonelle brukere helst ønsker seg en brokoplet enhet for å få nok skyv for et helt band. Nå kan den selvsagt også brokoples på enkelt vis, så det finnes absolutt muligheter ved større effektbehov.

Klipsch KP-2002-C2
Sjeldne Klipsch-høyttalere

Jeg har spilt den på Klipsch proffhøyttalere, de nær ukjente KP-2002-C2, bestykket med en 12-tommer og et horn i lukket kasse. Sammenlignet med konkurrentene i prisklassen spiller IMG STA-1000D i retning av litt høfligere, men også med et sykt godt grep om basselementet. Stille og elegant på lavt volum, kontrollert og kontrollerende om du spiller høyt. Det er en form for styringsvilje her som er helt enorm, og jeg er rimelig sikker på at vi har å gjøre med svært høy dempefaktor. Helt rått kontant og presist er det, og ettersom man vet at man brokople Pascal-enheten til en 1000W monoenhet, har vi vel her en soleklar kandidat til subwooferdrift. Nå vet jeg for øvrig av bitter erfaring at Pascalblokkene vrenger stygt og plutselig, du skal være litt forsiktig med for høye belastning, uansett hva du lar den drive. Men for hobbybandet, må jo disse lette, styringsvillige blokkene være et særs fornuftig kjøp.

P1030750
Mye greier på liten plass!

Men det var dette med hifi, da. Høyttalere hvis oppgave er å narre ut mikrodetaljer og liv, hvordan fungerer det? La oss for eksempel sette den opp oppstrøms et par Aurum Vulkan, og høre litt på hva det gir av resultater. Når jeg omsider fikk fatt i en solid forforsterker i form av Musical Innovation Mi23, var det endelig klart for en oppvisning i hva proffmarkedet kan tilby oss for en liten sum penger. Vel, rett på sak, det er ikke stort. Jeg har allerede nevnt kontrollen. Jo, den er der fortsatt i stort monn. Men de harde fakta viser oss en forsterker med lite annet. Dette er ikke finsmakernes banehalvdel på noen som helst måte. Her mangler alt som minner om klangstruktur, frivol dynamikk og livsbejaende musikkformidling. Dette er kynisk, gjerrig og tørt. Det gjør meg vel enda et hakk mer imponert over Gato, og hva de har fått til med de samme kretser, selv om heller ikke DIA-250 er siste skrik i levende og nær følelsesformidling, er den i det minste på svært trygg grunn innen absolutt alle hifi-parametre. I motsetning til IMG STA-1000D, altså, som ikke har annet enn kontroll å prale med. Selv ikke myke, varme innspillinger fra Stockfisch briljerer i dette oppsettet. Og bemerk da at vi har å gjøre med en formidabel kilde og forforsterker, det blir ikke bedre av å hive inn en Rotel foran!

For å sjekke dette litt nøyere, satte jeg inn et par enklere høyttalere, og fikk nøyaktig samme resultat. Gjerrig og kort, dødt og distansert. Men igjen viste IMG-forsterkeren seg oppgaven verdig med hensyn til kontroll av bassmembraner. Dette fører også til en subjektiv opplevelse av manglende frekvensmessig dybde, eller en viss mangel på illusjon av størrelse og kraft, faktisk. Dette er dog ikke akkurat tilfellet, kraft er det som nevnt ingen mangel på. Man kan spille absurd høyt uten at forsterkeren lar seg merke med det på noen som helst måte, men som nevnt er dette et tveegget sverd. Plutselig er det slutt på overskuddet, og da koster det ofte penger, nye høyttalerelementer kan være sjokkerende dyre, faktisk.

P1030747
Pascal leverer et fleksibelt produkt, men implementering betyr tydeligvis mye!

Vel, dette betyr at vårt håp om en sensjasjonelt god effektforsterker for ikkeno’ penger, var svært så optimistisk. Jeg ville valgt en integrert NAD hvilken som helst dag hele uka. Dersom du har en sub du behøver forsterker til, stille saken seg dog annerledes, da bør denne rimelige, stramme og kraftige forsterkeren ha mye å gi. Men at det fortsatt ikke finnes en fri lunch, må vi nok faktisk leve med en stund til!

IMG STA-1000D, klasse D effektforsterker 2x250W i 8 Ohm 2 x 500 i 4 Ohm, pris 4799,-

Importør: Monacor

English summary:

This professional PA amplifier uses the same Pascal class D card as the fantastic Gato DIA-250. Obviously it’s more to it than just that, implementation has a lot to say. Note that this power amp has a very low input impedance, normal hifi pre-amps may struggle, valve pre-amps are useless in this set-up. A fair pre amp or DAC with volume control, and an output impedance below 100 Ohm, will normally handle the load of 5 kOhm (SE) and 10 kOhm (balanced).

Even though using the Pascal S-PRO2, there is not much resemblance with the smooth Gato. The IMG serves us with a very controlled sound, no or little timbral qualities or liveliness in the reproduction. Control, however, is tremendous. Works wonderful on professional speakers, never loosing grip on speaker units, holding the iron fist tight at any volume. Tried with typically hifi-speakers as Aurum Vulkan, it’s a completely different beast, even if the control is kept, the sound is not what I’d call hifi. This is dry, non communicative and tight, might work fine for a small band, but not good for a spoilt hifi-nerd.

The IMG STA-1000D might serve very well as a (bridged) sub amplifier, or for pure PA-applications, but for music lovers listening to hifi speakers, I’d suggest a NAD instead. It is good value for money if you count cost on each Watt you get, but apart from that, this is nothing for the normal hifi-buff! 🙂

2 thoughts on “Proff hifi?

  1. Dette passer godt med min egen erfaring med PA forsterkere. Billige integrerte er langt bedre rent lydmessig. PA er og blir PA, og ikke hifi.

    Like

  2. Ja, har opplevd dette med andre PA-forsterkere. Hadde dog et aldri så lite håp om at Pascal-kortet skulle endre denne opplevelsen. Men den gang ei!

    rognlien

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s