Total Mitchell & Johnson

Jeg testet nyss Mitchell & Johnson’s nettverksspiller. Litt av en start, men store forventninger kan være skumle, så når vi nå sjekker ut et komplett M&J- anlegg, står da resultatene til forventningene?

Full pakke!
Full pakke!

Jeg har altså nå satt sammen tidligere nevnte nettverksspiller med CD-spilleren CDD201V og forsterkeren SAP201V. Alt dette styres fra den samme fjernstyringen som fulgte med nettverksspilleren. Jeg har vel røpet i et aldri så lite dagboksnotat tidligere at dette anlegget satte meg litt ut, men heldigvis, skal jeg kanskje si, har tilvenning, spilling og lytting moderert opplevelsene noe. Det hadde vært litt i overkant for meg selv, nemlig, dersom dette tross alt billige anlegget hadde utfordret oppsett i helt andre prisklasser. I dagens samfunn, der blant annet diverse klasse D-varianter utfordrer gamle konstruksjoner med stor kraft, har nemlig veldig god lyd alle muligheter til å bli allemannseie. Jeg er vel av den oppfatning at bl.a. NAD D3020 er en svært god inngangsportal til god lyd, og det er nøyaktig i denne prisklassen dagens testede forsterker skal matches. CD-spilleren må på sin side møte en elegant spiller som Marantz CD5005 i prisklassen, så her gis heller slett ingen walk-over.

Kjærlighet til musikken...
Kjærlighet til musikken…

Ovennevnte nettverksspiller er tidligere omtalt, men jeg skal ta med et par faktaopplysninger, uansett. Den har et nokså uvanlig lavt utgangssignal, hvilket gir den et visst handicap i direkte sammenligning med andre produkter. Jeg nevnte ikke dette i min opprinnelige artikkel, men jeg foretrekker sterkt å mate den digitalt til forsterkeren, alternativt til en separat DAC, dersom forsterkeren ikke har digitale innganger. Ikke fordi de analoge utgangene ikke makter oppgaven, men rett og slett fordi det blir litt klønete dersom du har veldig forskjellig signalstyrke på forskjellige innganger. (Nå skal det også sies at jeg opplever digitalinngangene på M&J-forsterkeren å være en enda bedre løsning enn analoginngangene, mer om dette senere). Ellers benytter M&J’s nettverksspiller en digital behandling av komprimerte signaler, for å forsøksvis gjenskape lyden så nær opp til ukomprimert som overhodet mulig. Jeg skal snakke mer om klangene fra dette anlegget senere, men helt kort tror jeg faktisk de er inne på noe her…

Fra toppen: Forsterker, CD-spiller, nettverksspiller
Fra toppen: Forsterker, CD-spiller, nettverksspiller

CDD201V er basert på Sansui CDD201V, mens forsterkeren er basert på Sansui SAP201V, og disse ser til forveksling helt like ut. Nå hevder M&J å ha brukt sine ressurser på å gå gjennom kretsene for å sjekke ut forbedringspotensialet, og at disse nye M&J-produktene dermed ikke er identiske med tidligere Sansui-modeller. På direkte spørsmål om hvilke endringer som er gjort, svarer produsenten (Paul Mitchell) i mail at det i hovedsak dreier seg om forbedring av kvaliteten på det han beskriver som “nøkkelkomponenter”.

Finn nøkkelkomponentene! :)
Finn nøkkelkomponentene! 🙂

Vi lytter til CD-spilleren først, jeg har matet spilleren til flere forsterkere, analogt og digitalt, og dette har faktisk gitt en del interessante resultater. Bemerk at dette pr. i dag er en av de rimeligste, rene CD-spillerne med visse lydmessige aspirasjoner man kan få tak i. Selvsagt finnes en haug altetende masseprodukter fra lavkostland i lavpriskjedene, men CDD201V er altså laget for musikkelskere. DAC’en i denne spilleren en Mediatek-variant, for meg et ubeskrevet blad i hifi-sammenheng, først og fremst benyttes dette fabrikatet mest i smart-phones, og da av rent prismessige årsaker. I sannhetens navn er jeg vel i utgangspunktet ikke så overveldet av det jeg hører fra denne spillerens analoge utganger. Matchet direkte mot min velbrukte Pioneer multi-maskin, (modifisert av salig Steen Duelund), oppleves forskjellene å være hørbart i favør av Pioneer-spilleren, da sistnevnte har mer dynamisk sting, er åpnere, og gir en touch mer fargerik fremstilling av musikken. Som jeg ofte opplever ved direkte sammenligning av rimelige digitalkilder, er forskjellene såpass små at det ikke nødvendigvis har stor betydning, heller. Digitalinngangen på forsterkeren er vel mer på nivå med Pioneer’en, dog annerledes. M&J’ CD-spiller legger mer fokus i mellomtonen, den er mer “på”, der Pioneer er en touch varmere og luftigere. Årsaken til sistnevnte tror jeg er å finne i bassområdet, der universalspilleren oppleves å være noe tyngre og mer detaljert i gjengivelsen. På rent akustisk musikk er de opplevde forskjellene små, men noe tydeligere på rock, der nettopp dette mellomtonefokuset kan oppleves å være mer mot det harde, enn den smule mer eleganse de dyrere spillerne leverer. I sin moderate prisklasse klarer allikevel CDD201V seg helt fint, glem ikke at Pioneer’en vi her snakker om var mye dyrere for mange år siden, og at den i tillegg har vært håndspålagt av en guru fra selveste Danmark! Konklusjonen på dette avsnittet blir jo åpenbart; det er ikke bare nettverksspilleren du skal mate digitalt til forsterkeren, gjør det samme med CD-spilleren, så har du full kontroll på begivenhetene.

Gode høyttalerterminaler også!
Gode høyttalerterminaler

Forsterkeren, SAP201V, er en 2 x 40 Watter, rett nok relativt optimistisk angitt med 0,8 % forvrengning med kun 1 kHz sinuskurve ved 8 Ohm impedanse. Realistisk sett betyr dette et eller annet sted i 20 – 30 Watt-området, det er altså helt åpenbart at vi skal velge lettstyrte, og gjerne temmelig følsomme høyttalere til denne forsterkeren. Effekten ved 4 Ohm oppgis med de samme kriterier til å være 50 W i hver kanal, mens peakeffekten oppgis til 150 W. Sistnevnte oppgis ikke med antall kanaler dette fordeler seg på, en eller to, men jeg har mine mistanker… Dette er altså ikke på noen måte en kraftpakke, det er dermed andre kriterier man skal velge denne forsterkeren ut i fra.

Byggekvaliteten er god, spesielt bemerkes høyttalerterminalene, som til forveksling ligner WBT. På baksiden finnes inngang for RIAA og 4 linjeinnganger, samt koax og optisk digitalinngang. På framsidsen finnes dessuten en ekstra inngang i form av en 3,5 mm for telefoner og desslike. I tillegg finner man også der en 6 mm hodetelefonutgang, alt jeg savner nå, er USB. Men man kan ikke få alt her i verden, og for drøye 3,5 tusenlapper blir ikke kiloprisen brutal, heller, når hele herligheten veier inn med knapt 7 kilo.

RIAA-trinnet er ikke imponerende. Eller, i utgangspunktet er det vel relativt imponerende at det i det hele tatt finnes, men deretter er det mer på det jevne. Det fungerer bra nok til en rimelig spiller av de evigvarende (og tidvis gode!) japanske direktedrevne variantene, eller en innstegsmodell fra ProJect. Men min, i denne sammenheng, fullstendig overkill Acoustic Solid / Origin Live / Audio Note-kombinasjon ble relativt effektivt begrenset av enkelheten i dette RIAA-trinnet. Fair enough; det burde være selvsagt at vi ikke har å gjøre med eksklusive løsninger i denne prisklassen. Det mangler diverse både på klanger og tonal balanse, dette trinnet er nokså mellomtonefiksert, med en tendens til kjølighet i formidlingen. Jeg vet jeg er kresen på RIAA-trinn, så bær over med meg, dette er selvsagt innenfor rimelighetens grenser, men det er ikke den endelige løsning for dyre vinyloppsett. Og, for ordens skyld, det er kun moving magnet som er spiselig for denne platespillerinngangen.

Gode digitalinnganger
Gode digitalinnganger også!

Derimot gleder det meg betydelig å snakke om digitalinngangene. Og i sannhetens navn er nok dette av betydelig større interesse i 2015, enn et RIAA-trinn av rimelig kvalitet. Innebygget i SAP201V finner vi nemlig en Wolfson WM8761 24/192 DAC, og denne er god! Jeg har i forbindelse med denne testen nemlig begynt å lure på om det var de analoge inngangene på forsterkeren, eller de analoge utgangene på CD-spilleren som var problemet. Jeg har testet og tvilt meg fram til at det er litt motsatt, det er faktisk digitalinngangene som er såpass gode at de på sett og vis setter analoginngangene litt i skyggen. Vi snakker selvsagt heller ikke her om en eksklusiv DAC, den benyttes i rimelige CD-spillere fra eksempelvis Cambridge og Onkyo, så den er ikke ukjent i digitalkretser. Jeg tror allikevel noe av årsaken til den fornuftige elegansen i lyden fra de digitale inngangene ligger i kort signalvei og minimal analog manipulering. Som tidligere nevnt er det close call mellom forsterkerens digitalinngang og min Pioneer-spiller, litt avhengig av musikken som ble avspilt, likte jeg den ene eller den andre best, kvalitativt kan jeg ikke bestemme noen klar vinner.

Gjennomarbeidet digitalkort
Gjennomarbeidet digitalkort

Forsterkeren har et ess oppe i ermet, heldigvis, og det dreier seg om klanglige kvaliteter. Nå må vi snakke litt om belastning, for her kan du hente mye godlyd, om du gjør det rett. Spiller du mest akustisk (klassisk, jazz, vokal, etc.) vil Audio Note AX1 og enda mer AX2 være reale treffere. Jeg aner lyden nemlig av Rega og Naim når jeg kobler M&J opp mot AN høyttalere, det blir en deilig ro og gode klanger, klart bedre enn forventet i denne prisklassen. Heller du mer mot rock, bør høyttalerne ha høyere følsomhet, Klipsch vil jo være åpebare makkere. Kan du få tak i B3 er det et soleklart valg, mens RP250 også vil gi mye, tøff moro. Spiller du litt av hvert, vil en høyttaler som Tannoy Mercury kunne gi mange gode stunder, likeledes mindre modeller fra Monitor Audio. Ettersom jeg er litt sær på dette med ren og skjær brutalitet, ville jeg nok selv velge meg de minste modellene fra Audio Note til dette oppsettet, det musikalske budskapet ble med disse så tydelig og levende at jeg bare bøyer meg i støvet. Sjekk ellers med importøren om det finnes fornuftige modeller også fra Kudos, da disse også innehar nøyaktig de egenskapene et slikt oppsett behøver for å synge.

Jeg nevnte innledningsvis at SAP201V møter konkurransen fra NAD D3020 i prisklassen, og utfallet her er langt fra gitt. NAD vil nok kunne oppleves mer detaljert og silkeglatt, men det er min påstand at den også vil farge alle klangfargene mer i retning pastell, slik at noe av livet forsvinner fra musikken. Jeg tror dermed det vil koke ned til smak og eventuelt behov for RIAA eller USB.

Fiffig med oppnedtekst, sist sett hos Naim

Uten å ha lagt for mye arbeid ned i det, har jeg også tvunget hodetelefonutgangen til å drive en egentlig altfor kresen hodetelefon, i form av en Beyerdynamic T1. Dette fungerte overraskende bra, faktisk, ikke av de luftigste jeg har hørt på denne hodetelefonen (selvsagt), men også her ble de klanglige egenskapene tydelig formidlet. Et slikt analyseredskap understreket dermed greit at det jeg hørte med Audio Note høyttalerne ikke var en tilfeldighet. Og selv om jeg har noen (små!) naturgitte innvendinger mot luftigheten, er den uansett i et landskap som står seg urimelig godt. Med en såpass høyimpedant hodetelefon som T1, kommer også dynamiske innspillinger mer til sin rett, jeg er svært positivt overrasket over denne kombinasjonen. Jeg mener dermed at om du også vil lytte i stillhet, men mer tilpasset prisklassen, kjøp en Beyer DT 770 Pro i 250 Ohm versjon, og du behøver virkelig ikke en separat hodetelefonforsterker.

Konklusjonen på dette må jo bli at vi ønsker Mitchell & Johnson varmt velkommen! Alle de testede er gode allroundprodukter som konkurrerer steintøft i innstegsklassen. Her har NAD, Yamaha, Marantz og Rotel nå fått svingode konkurrenter på banen, spesielt vil jeg fremheve den nokså unike nettverksspilleren. Det sagt, så mener jeg også at forsterkeren har et par særdeles gode egenskaper som vil bli omfavnet av musikkelskere på lavbudsjett, de klanglige kvaliteter, digitalinngangene og hodetelefonutgangen er virkelig flotte saker. CD-spilleren er mer på det jevne, men også denne står seg greit i klassen vi snakker om, i praksis koker det vel ned til om du vil ha alle apparatene med likt design, og i så fall passer i hvert fall spilleren perfekt inn. For priser de fleste har råd til, har vi nå fått enda en herlig, musikkformidlende gledesspreder i budsjettklassen!

WLD211+T Streamer, kr. 4800,-

CDD201V CD-spiller, kr. 2980,-

SAP 201V Forsterker, kr. 3690,-

Importør: Moet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s