Mitchell & Johnson streamer

Fortid, nåtid og fremtid i en og samme boks

WLD+211T, liksom. Bevare meg vel, kunne de ikke funnet på et noe  mer fiffig modellnavn? Men samma det, vel, så lenge det spiller. Og akkurat det gjør det!

 

MitchellJohnson streamer

Duoen Mitchell & Johnson startet opp sitt firma i 2011, og etter noen sidesprang med Sansui-navnet, har de nå konstruert sin egen serie med budsjettapparater, tilsynelatende basert på Sansui-modellene, og særdeles fornuftig bygget i lavkostland. De går rett i strupen på Cambridge, NAD, Rotel og eventuelle andre jeg har glemt, og som du vil se, gjør de det med en sånn stil at konkurrentene bør få en bekymret rynke i panna, i det minste.

I dag skal vi sjekke ut streameren WLD+211T, absolutt et apparat som passer som hånd i hanske inn i dagens medievirkelighet. For selvsagt er dette mer enn bare en streamer. Det er også en internettradio, og det er DAB. Og FM! Dessuten slutter det ikke der, heller. Foran finnes nemlig også en USB inn, videre kan utgangsvolumet på analogutgangene styres, og dermed kan den på sett og vis fungere som forforsterker. Men akkurat det er dessverre ikke helt rett fram, mer om dette senere. For øvrig har den også digitale utganger, om du vil trekke opp kvaliteten med ekstern DAC.

M&J streamer bakside

Nå er det altså sånn at WLD+211T har et par søsken, da i form av en integrert forsterker, samt en CD-spiller. Disse kommer jeg tilbake til i løpet av nærmeste uke, i dag har vi mer enn nok å gjøre med dette multiapparatet. Den har vært koblet opp med litt forskjellig utstyr, fra et fornuftig priset oppsett med stativhøyttalere, via litt horn og sånt, samt til en McIntosh 8000 som driver et par Aurum Vulkan. Det viktigste som kan trekkes ut av testene er det poenget at dette hypermoderne Mitchell & Johnson-produktet, er at den gjør seg aldri bort. Det jeg forsøker å si er at den låter fornuftig selv i det mest avslørende oppsettet, og det er faktisk ikke nødvendigvis så selvsagt som det burde være. Jeg vil vel ta et lite forbehold hva angår lyden fra DAB, men det er nok helst et medieproblem, mer enn et apparatproblem. Bruk heller internettradio, er vel mitt tips her.

Men la meg rykke tilbake til start. Jeg har etterhvert satt opp en del typisk moderne utstyr, hvilket altså innebærer en eller annen prosess med kobling til drivere og nettverk, med komponenter som ikke forstår hverandre, generell standardforvirring og all slags skit som hører med i 2015. Å sette opp WLD+211T var allikevel som en tur i parken, jeg behøvde ikke en gang laste ned bruksanvisningen! Og da mener jeg faktisk laste ned, for i tidsriktig ånd ligger lite papirer med i esken fra fabrikk. Du finner uansett alt på produsentens nettsider. Det eneste bitte lille irritasjonsmomentet var at USB-inngangen på fronten ikke er direkte Apple-kompatibel, men akkurat det bryr meg lite, så lenge maskinen har et fornuftig trådløst grensesnitt. Og det har denne streameren. Jeg anser uansett ikke dette som et high-end produkt, dette er forbrukeraudio for vår tid, med alle muligheter, og med fremtiden for sine føtter. Dessuten, med de nevnte digitale utganger, kan du uansett gjøre så å si hva du vil med signalet.

Skjermbilde 2015-12-22 kl. 15.36.32

For undertegnede er det Spotify’s elegante iPad-løsning som er hovedattraksjonen med en streamer, selv om jeg håper at også Tidal HiFi blir allment tilgjengelig med et like fornuftig grensesnitt, for oss som bryr oss litt ekstra om lyd. Det er på vei, men i skrivende stund kjenner jeg ikke til om det er på tur inn hos Mitchell & Johnson også, men man kan jo håpe. Spotify Connect er uansett installert på Mitchell & Johnson WLD+211T og har vært i utstrakt bruk i testperioden. Og her kommer etterhvert altså den (begrensede) forforsterkermuligheten inn i bildet. Man kan nemlig styre volumet både manuelt med dreiebryter, eller direkte fra iPad ved avspilling av musikk. I sistnevnte tilfelle må man laste ned en app ved navn Undok, som gir deg full fjernstyring av apparatet på elegant vis. Volumstyringen er ikke en løsning jeg spesielt anbefaler, men dersom du har aktive høyttalere, er dette dog en fornuftig mulighet som kjapt setter sammen et elegant, lite anlegg for småpenger. Derimot er jeg svært imponert over DAB og Internettradio-løsningen på denne appen, dette er jo helt rått bra. Jeg behøvde fortsatt ingen bruksanvisning, og husk jeg er en halvgammal imbesil som fortsatt sverger til rør og vinyl! Hele verden for mine føtter i løpet av få minutter, uten et eneste banneord, slå den!

Foto0070 (2)

I stedet for at jeg skal skrive en mengde om hva denne maskinen forstår og ikke forstår av ymse formater, foreslår jeg et besøk på Mitchell & Johnsons hjemmesider, der finner du alt du behøver vite om denslags. Det eneste du kan legge merke til, er at Bluetooth ikke er en del av konseptet. Som lydinteressert savner jeg det virkelig ikke, men jeg kan vel tenke meg at noen kan komme til å gjøre det. Min avholdte Marantz har Bluetooth, men jeg tror at det er det eneste tekniske detaljen den har mer kontroll på enn M&J’n. På alt annet er den testede streameren et betydelig enklere produkt i bruk, dessuten har den et helt hav bedre display, dette gir jo virkelig mening selv i lytteposisjon, dessuten har du plenty med info også på iPad’en, når nevnte app er i bruk. Marantz? Før siste oppgradering fikk jeg ikke en gang den dedikerte appen til å fungere, selv om den ble lastet ned fra Marantz selv! Omsider fungerer nå denne også på flott vis, men det tok sin tid, gitt.

Men over til lyden, ikke helt uinteressant for oss lydfreaker. Den gjør seg som nevnt aldri bort, alt som serveres på den rette siden av FM og DAB, er så definitivt kvalitetslyd. Internettradio fra NRK er helt greit, mens allerede over på Spotify Connect, er vi på trygg lydmessig grunn. Spotify gir noen mediebestemte begrensninger, men mesteparten av disse ligger på klang og dynamikk. Det skal sies at M&J WLD+211T også bremser litt på nettopp disse to egenskaper, men i sannhetens navn er dette et strålende produkt til en særdeles fornuftig pris, jeg skremmes ikke på noen måte av det jeg hører fra den.

For å narre ut de innerste hemmeligheter, satte jeg en USB-stick i fronten, men fikk sporenstreks problemer. Men for å ta det beste først: Som jeg etter hvert ble tilvent fra WLD+211T, var det innledningsvis helt rett fram å spille av også fra USB memory stick. AAC (.m4a) filer er barnemat. Spiller i samme kvalitetsklasse som Spotify, selv om jeg  vel hadde ventet meg en smule bedre. Spotify er en anelse spissere i klangene enn nevnte AAC-filer, men ikke dramatisk. Jeg likte vel USB inngangen ørlite bedre enn trådløs Spotify, men dette er uansett innenfor de mer subjektive bedømmelseskriterier, og ikke en objektiv beskrivelse av hva som er best. Går vi over på hi-rez wav-filer, lastes disse enkelt og hurtig, og synes på skjerm og app, men avspillingen gikk ikke helt etter planen. Eller, det vil si, den spilte det, jeg kunne til og med høre at det var til dels mye mer rom og klanger enn med Spotify og .aac, men et eller annet slet den med, for dette skurret! Forsøkte så med .flac, og den kunne ikke en gang avspilles. Inn i tenkeboksen, testet med annen nettverksspiller uten problemer. Ved nærmere sjekk, viser det seg at den høye oppløsningen var problemet, og filer opp til 24/48 setter faktisk grensen for full lesbarhet i denne spilleren. Litt nedskalering på filsiden, og alt var på stell. Og, ikke overraskende, filer med CD-kvalitet er tross alt de som spilles best også på M&J WLD+211T, godt å vite for de som vil finne ut hvor langt man kan strekke dette apparatet rent lydmessig.

Men over til det mer hverdagslige, så kan vi prate litt om hvordan den står seg med gode Spotify-låter. Den dvelende, stillferdige låta “All about you” med Sophie Zelmani klinger greit, og opprettholder mye av den magiske stemningen som ledsager denne sangen. Jeg har hørt den med mer liv i mellomtonen, visst har jeg, for det er tendenser til en litt “gjerrig” utklingning fra denne spilleren. Har sagt det før, og sier det igjen, dette skal ikke være high-end, så alt er godt innenfor det som kan forlanges av kvalitet.

Den luftige og fyldige låta “Unify” med Dominic Miller greier seg nydelig fra nedre mellomtone og oppover, svært lettflytende og elegant er det. Flott innsyn og behagelig klangstruktur. Jeg overraskes dog litt på den negative siden over de dypeste, lange, mye basstonene i denne låta. M&J-streameren går hele veien ned, men mer diskrét enn jeg er vant med, og med klart mindre oppløsning enn normalen. Alt i alt bestått, men ikke så mye mer, egentlig. Men nå ser jeg jo selv at det er selveste hifi-snobben som skriver, jeg kunne like gjerne valgt å fokusere på det positive i en fortsatt kommunikativ og godt balansert helhet.

Går derfor videre på Johann Sebastian Bach, og hans nydelige konsert for to fioliner og strykerorkester (Deutsche Grammofon), og selv undertegnede er ikke så snobbete at jeg klarer kritisere dette her. Nydelig orden, behagelig, glatt klangkarakter, og brukbart med luft og rom rundt instrumentene. Selv kresne høyttalere som Aurum Vulkan nyter av dette signalet, ingen hardhet eller utskeielser å spore.

Vi tør derfor også sjekke ut litt nyere heavy fra det britiske bandet Baroness, og deres nye skive “Purple”. Denne behandles med nødvendig respekt, en viss beherskelse finnes her, men såpass bør det i grunn være for å unngå at det blir skarpt. Det leveres nemlig med en passe mengde fylde og avslappethet i gjengivelsen, dette sikrer et godt, men allikevel tungt og ryddig uttrykk. Jeg kan trygt fastslå at allroundegenskapene finnes her i fullt monn.

mitchellJohnsonStack

Alt i alt nøler jeg ikke med å utrope denne streameren til årets nykommerprodukt. Den er selvsagt ikke siste skrik i lydmessige undre, men den spiller så fornuftig at det er uangripelig, den har en brukervennlighet utenom normalen, den fungerer lytefritt, den er lettvin, elegant og flott på alle måter. Et fullstendig supert produkt for nåtiden og fremtiden, samtidig som den har dype røtter i fortiden, dette er vel alt man kan ønske seg av en kilde av i dag.

Innertier fra Mitchell & Johnson!

Mitchell & Johnson WLD+211T, streamer, radio, internettradio alt-i-ett-boks, kr. 4800,-

Importør er Moet Audio

14 thoughts on “Mitchell & Johnson streamer

 1. Hei Rune,

  Svaret er enkelt: Nei. 🙂

  For å utdype litt: Marantz NA6005 treffer meg (og mitt anlegg) bedre med sin lydsignatur, jeg mener også den er noe mer elegant og fullendt på mer objektive, lydmessige kriterier. Nå er M&J en del billigere enn nevnte Marantz, og er teknisk sett på flere felter mer brukervennlig og stabil, så i grunn er det rett og rimelig at den ikke spiller like bra. Poenget i artikkelen er vel mer det at den spiller bra nok for de fleste, og for de som behøver mer, kjør den digitalt til en DAC og få orden på det som mangler.

  rognlien

  Like

 2. En stund siden nå, og du har sikkert testet mye siden denne. Men jeg fikk en liten aha opplevelse for en stund tilbake. Har brukt ChromeCast Audio på en OK DAC i det siste og synes det låter bra. Langt bedre enn prisen skulle tilsi. Og jeg har bekjente som har testet mange streamere, deriblandt Electrocompaniet, Bluesound og Pioneer. Begge disse, som besitter langt dyrere og bedre anlegg enn meg, valgte ChromeCast fremfor disse. Men så fikk jeg låne en Naim ND5XS og plutselig ble lyden sånn den skal være. Fra å være OK, emn litt lite spennende, til å være slik at jeg bare måtte sette på masse musikk. Men prisen er drøy! Så….hva med å teste 4 streamere i prissjiktet fra ChromeCast til Naim? Det hadde jeg satt ufattelig pris på 🙂

  Like

  1. Det er litt jobb, det du ber om der, altså… så vi får se. 🙂

   Men du kan faktisk omgår problemet litt; bruk en rimelig streamer med digitalutgang, klin til alt du kan makte på DAC, og du har super lyd fra strømmetjenester. Det finnes f.eks. en og annen gang Heed DAC på bruktbørsen til særs fornuftige summer, de er skjulte skatter!

   rognlien

   Like

   1. Jeg prøvde å koble en ChromeCast inn i DAC på Naim, som har en utrolig bra DAC ifølge bekjente som sitter med langt dyrere DAC’er. Jeg vil ikke påstå at forskjellen var ekstrem og noen vil nok kanskje kunne argumentere med at den ikke er verdt pris forskjellen. Men for meg gikk mitt anlegg fra å være helt ok å høre på til å bli spennende og jeg satte på sang etter sang. Noe skjedde. Så det må ligge noe i streamer delen eller måten streamer og DAC kommuniserer på. Et eller annet, for forskjellen var merkbar og i mine øyne verdt prisen.

    Men jeg ser problematikken med å teste dette og det er langt lerret å bleke. Håper allikevel i det lengste 🙂

    Like

   2. Det er i det minste et interessant problemkompleks du tar opp, men glem heller ikke at årsakene til at en eller annen spesiell komponent “snakker til oss” ofte er svært subjektive, og vanskelige å sette fingeren på. I tilfellet Naim, er det ofte det noe diffuse uttrykket “timing” som er dekkende; disse apparatene har en egen evne til å presentere rytmikk og spilleglede, og dette apellerer naturlig nok til mange musikkelskere.

    rognlien

    Like

 3. Det er vel dette som gjør at vår hobby er så vanskelig å beskrive og diskutere, og derfor så mange er uenige om så mangt. Desverre, Om man i tillegg legger til at vi har utrolig forskjellige preferanser og oppfatninger av “drømmelyd”, så blir det hele nokså vanskelig.

  Allikvel kan jeg ikke helt fri meg fra tanken at de fleste som ikke ser behovet for disse “magiske” komponentene som snakker til hver enkelt, ikke har hørt eller testet et godt sammensatt anlegg på topp nivå.

  Jeg merker meg at jeg er ofte enig i dine beskrivelser og dine betraktniger, så da føles det trygt å spørre og å lese det du skriver. Vi må vel alle finne våre preferanser og vår info som gagner vår egen smak, ikke sant? 🙂

  Ser frem til å lese mere her inne.

  PS: ta gjerne litt mere om streamere generellt. Chromecast Audio vs diverse streamere hadde vært morsomt.

  Like

 4. Jo, den viktigste, og vanskeligste, jobben man gjør som audiofil musikkelsker, er faktisk å finne fram til hvordan man liker musikken framstilt. Alle som for første gang hører et vellykket musikkanlegg, tror jo umiddelbart at dette er “verdens beste”, men går man dypere inn i materien, oppdager man at det er en rekke muligheter og variasjoner. Det tar litt tid å finne sin egen vei, men når man først har oppdaget den, pleier som oftest “hi-fi-nevrosene” å forsvinne. 🙂

  rognlien

  Like

 5. Og til “billig-streaming” generelt:
  Chromecast har enten bare HDMI (2.gen) eller HDMI og 3,5 mm analog utgang. Apple-TV har optisk utgang. I tillegg avhenger de av en trådløs overføring fra tlf. e.l. som ofte ikke er helt god, for å si det som det er. Derfor foretrekker jeg med god margin streamere med egen programvare som Spotify Connect eller tilsvarende fra Tidal. Du kan komme svært langt lydmessig med slike løsninger, spesielt om signalet mates til en god DAC.

  rognlien

  Like

 6. Neida, ChromeCast Audio har da toslink utgang den. Om du ikke har testet den, så anbefaler jeg å teste på en god DAC. Ikke High End og kasnkje ikke HiFi en gang, men besnærende og enkelt.

  Like

 7. OK, my bad. Det fremkommer ikke særlig tydelig fra Elkjøp.no, dessverre….
  Kan sikkert teste en. Jeg har nok av gode DAC’er. Utfordringen er som nevnt det trådløse overføringsgrensesnittet fra kilde til ChromeCast’en. Jeg har div løsninger med blåtann og airplay, uten unntak lite positivt å si om det, dessverre.
  I det man går over på Spotify Connect (eller, enda bedre, Tidal), er det betydelig morsommere. 🙂

  rognlien

  Like

 8. Ikke bruker den hverken Airplay eller Bluetooth heller, så dette kan vise seg å være gull det! 🙂 Her er det WiFi rett i boksen for alle penga!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s