Den endeløse strøm

Spotify? Tidal? Wimp? Hva er forresten forskjellen på de to sistnevnte? Og hva skal vi med Fidelify?

Selv gamle gubber som meg selv har entret “strømmestiftelsen”, oppdaget ny musikk, innført nye brukervaner, og opplevd kommunikasjonsalderens opp- og nedturer.

La oss ta oppturene først. Det låter slett ikke verst. Selv Spotify med sine .ogg-filer har en ørevennlig, om enn noe tilbakelent lydsignatur. Husk uansett på at selv om du betaler 99,- / mnd. må du selv endre innstillingene dine, for å få optimal lydkvalitet. Tidal har en såkalt hi-fi variant til 199,- / mnd., fortsatt billig, når du tenker på at dette gir ubegrenset tilgang til et enormt musikkbibliotek. Tidal via USB ut til ekstern DAC/lydkort spiller ringer rundt Spotify, bare for å ha det helt klart. Mye mer sprut og liv i musikken fra Tidal Hifi, så det kan jeg trygt anbefale alle med tråd fra PC eller Mac. Det finnes etter hvert en hel del streamere som har Spotify Connect innebygget, dette gjør bruken av musikk i hjemmet til en herlig, enkel opplevelse så snart det er ferdig satt opp. Allerede fra under 1000-lappen, kan du få tak i brukbare løsninger til strømming av musikk, jeg har svært god erfaring med Hi-Fi Klubbens Argon Stream 2, men anbefaler å kjøre den digitalt (optisk) til en oppegående DAC for å få fullt utbytte. Mange av oss har allerede gode DAC’er i våre anlegg, så det burde i så fall ikke bety noen ny kostnad.
argstream2bk_1

Så til nedturene. Stabilitet er et stadig tilbakevendende spørsmål. Jeg er av den oppfatning at det generelle stabilitetsnivå på normale forbrukerløsninger er til dels alt for dårlig. Alt for ofte går et eller annet i lås, det kreves resetting og omstart rett som det er. Jeg har ikke sett noen korrelasjon mellom pris på streamer og stabilitet, heller. Dessuten er det umulig for folk flest å bevise hvor problemet ligger. Er det nettverket? Er det streameren? PC’n? Alle skylder på hverandre, og noen av oss sitter igjen med et produkt vi ikke gidder å benytte.
Bruker du tråd, er heldigvis dette veldig mye bedre.
Tidal, som låter overbevisende via kabel (USB), gir ikke på noen måte samme opplevelse via Apple AirPlay. Spør meg ikke hvorfor, da er vi igjen over i det området der aktørene toer sine hender, og hevder at de er de andre som har skylda. Ergo foretrekker jeg Spotify og deres overbevisende brukergrensesnitt når jeg kjører trådløst.
Så var det Wimp. Jeg har ingen fornuftig forklaring, men Wimp HiFi låter i mine ører ikke spesielt bra, selv om det teoretisk sett burde være likt Tidal. En stund siden jeg har testet nå, så kanskje har sammenslåingen gjort noe med dette.

Spotify og Fidelify er en morsom ekstraløsning for deg som vil finne potensialet i Spotify-filene. Fidelify er en “add-on” som kan lastes gratis fra nettet, og som benytter Spotify som klient. Brukergrensesnittet er ikke helt på merket, for å si det forsiktig, men lyden er overraskende bra. Her tryller Fidelify fram mer dynamikk og gjennomsiktighet fra Spotify, og bare det er jo verdt litt fikling med menyer og sånt. Men igjen, det er mest egnet ved bruk av kablet overføring fra PC / Mac.
Alt i alt opplever jeg kablet kobling av Tidal mellom PC og DAC som en fullgod løsning for nytelse av musikk. Denne løsningen fjerner dermed også behovet for en hver annen kilde, og vil forenkle bruken av musikk formidabelt. Ulempen er selvsagt kabelen, som begrenser enkelheten en del i forhold til å bruke nettbrett med trådløs overføring.

For tiden benytter jeg Marantz NA6005, en ca 6000,- kroners nettverksspiller med et par ekstra digitale innganger, og lademulighet for iPad og sånt. Og selvsagt har den en flott nettradio, også.
marantz na6005
Lydmessig er denne nokså typisk Marantz; behagelig og avslappet, nokså mørkt avstemt. Visse mangler i sprudlende dynamikk og lekenhet, er vel den korte oppsummeringen. Jeg overraskes allikevel positivt over hvor elegant den faktisk er via de analoge utgangene. Jeg har kommet til at jeg faktisk foretrekker denne analogutgangen, framfor McIntosh MA8000 innebygde DAC, og da vil jeg skynde meg å si fra at dette faktisk er en absolutt brukbar DAC. Marantz spiller på sin side silkeglatt og behagelig, og gir gode, avslappende musikkstunder i sene kveldstimer.
Bekymringen min ligger som tidligere nevnt på dette med stabilitet. Stadig dropper NA6005 av nettet, og finner det ikke igjen, før jeg har drevet med en masse surr. Har til og med byttet router, så får vi se om dette endrer opplevelsen noe. Foreløpig vet jeg altså ikke om vi snakker om produktproblemer eller et rent kompatibilitetsspørsmål. Til å bli gæren av. For leverer man sånt til reparasjon, finner vanligvis ikke reparatøren noe som helst, fordi fenomenet gjerne ikke oppstår før man har holdt på med musikk og bytting av kilder et par dager. Så inntil videre sitter jeg på gjerdet og vurderer om ny router har bedret problemet, eller ikke.
Marantz NA6005 er i utgangspunktet lekende lett å sette opp i nettverket, den enkleste streameren jeg hittil har satt opp. Spotify Connect virker helt fabelaktig, med et forbehold for denne ustabiliteten, som nevnt. Så lenge den er i drift og påkoblet nettverket, er det som en tur i parken å benytte dette i lag med iPad. For tiden helt klart min mest benyttede kilde, selv om jeg bytter over til platespiller eller Marantz SA11S3, om jeg har behov for solide doser musikk av høy kvalitet.

Avslutningsvis vil jeg si at det er min soleklare overbevisning at bruken av musikk i fremtiden kvitter seg totalt med fysiske media, annet enn av nostalgiske eller rent nerdete årsaker. Tidal viser veien til bedre lyd, de andre vil følge etter. Utfordringene vil muligens ligge på husets trådløse nettverk, men her går utviklingen med et tempo som overkommer slike bagateller de nærmeste år.
Ikke at jeg innbiller meg en fremtid med en blomstrende hifibransje, men produkter som nevnte Marantz NA6005 og desslike, vil uansett kunne skaffe svært så oppegående lyd i de tusen hjem

18 thoughts on “Den endeløse strøm

 1. Hvis du plages av ustabilitet på streameren, og benytter deg av WiFi – prøv å legge kabel helt fram til boksen, eller benytt et par s.k. Home Plugs (dvs nett over strømnettet).

  Jeg var lenge plaga med sporadiske utfall på min Logitech Receiver, og dette ble helt borte når jeg manna meg opp og la kabel fra ruteren i kjelleren og fram til anlegget.

  Om du er bekymra for støy, kan du benytte homeplugs for å verifisere om fast forbindelse fjerner dropouts, og så legge opp kabel…

  Like

  1. Joda, med kabel fungerer det (selvsagt) fint. Jeg opplever vel at akkurat Marantz’en min slipper taket i routeren mye oftere enn andre produkter jeg har benyttet, men håper vel at fremtidige oppdateringer kan bedre dette. Vurderer fortløpende løsninger.

   rognlien

   Like

 2. Takk for raskt svar.

  Mini jack til phono? Jeg har ikke USB inngang til min forforsterker. Det er en gammel Sony TAE9000ES jeg har.

  Frank

  Like

  1. Litt usikker på hva du spør om her? Jeg benytter sjelden mini-jack (3,5 mm) til phono (RCA), men når jeg gjør det, pleier jeg å benytte kabler fra proffleverandøren Monacor (www.monacor.no)

   Å kjøre mini til phono innebærer som oftest at kilden er en typisk mp3 spiller, eller lignende, og det er som oftest ikke den kilden jeg anbefaler, for å si det sånn. 🙂

   rognlien

   Like

 3. Frank

  Tror jeg begynner å forstå hva du spør om! 🙂
  Din surroundreceiver har en bøtte med digitale innganger, men ingen USB, som ville være normalen fra en PC til en digital / analog omvandler (DAC), så dette blir nok litt vanskelig. Når jeg sier “kjører kablet fra PC”, mener jeg uten unntak USB eller nettverkskabel. Tenker du å kjøre kablet fra PC til din Sony, blir det jo som du nevner, en 3,5 – RCA kabel. Jeg anser vel ikke denne løsningen for å være optimal, i grunn, men skal du benytte dette som mest behagelig romfyll, ville jeg valgt Spotify fremfor Tidal. En slik løsning vil nemlig ikke favorisere Tidal nevneverdig, om i det hele tatt.

  Streamere som f.eks. Marantz NA6005 har jo den fordel at de ikke behøver kabel, men henter musikken via husets nettverk, men styres f.eks. av nettbrett, iPad, Pc o.l. Genialt brukergrensesnitt, lett å bruke. Til din Sony kan du for eksempel prøve en Argon fra hifiklubben, og kjøre denne optisk inn til Sony’en, dette vil gi et fornuftig resultat. Men igjen, det betyr Spotify, og ikke Tidal.

  rognlien

  Like

  1. Hvis du skal ha digital ut fra en bærbar PC til en DAC, som ikke har USB, så kan du benytte et USB eksternt lydkort med digital utgang. Et slikt koster noen hundrelapper, og kan finnes hos Komplett.

   Om du skulle slite med å få tak i noe slikt, så kan det hende jeg har et liggende…

   Like

 4. Hei. Hvordan er innebygd dac i Marantz na6005 opp imot Hegel HD25? Evt hvilke nettverksspillere har dac som matcher HD25 eller bedre av de du har testet? Og hvilket prisleie bør man opp på for å få en nettverksspiller med en god dac?

  Like

  1. Hei Endre,

   Heldigvis representerer Marantz og Hegel diametralt forskjellige valg innenfor lydfilosofi, så det er relativt enkelt å besvare spørsmålet ditt.

   I utgangspunktet er HD25 klart best, men det er dessverre ikke hele svaret. Marantz har en myk, forførende tone, den er både romantisk og avslappet. Hegel HD25 er på sin side perfeksjon på boks, detaljert, presis og stram.

   Skal du matche HD 25 kvalitativt ved å benytte en nettverksspiller med innebygget DAC, kan det komme til å koste en del. Den første som popper opp i huet er vel Marantz NA11, men også denne er mykere og varmere enn HD25. Jeg tror heller ikke NA11kan varte opp med samme presisjon som HD25, på den annen side graver den nok dypere og spiller større og mer kraftfullt enn Hegel’en.
   Videre har du Naim NAC-N 272, en rytmisk og underholdende multimaskin som kan det meste. Dessuten har man den elegante Bladelius Ymer, Linn har en del spennende, videre har vi også en outsider fra Cambridge som kan spise kirsebær med de store.

   Det er ikke mulig å gi et eksakt svar på prisnivået du må opp i for å få en “god dac” på en nettversspiller, men alle de jeg har nevnt over, burde spille svært så fornuftig.

   Jeg tror nok ellers det kan være vel så interessant å handle inn en nettverksspiller med et forståelig og godt brukergrensesnitt, og heller koble denne inn i en god DAC, for eksempel kombinasjonen av Mitchell & Johnson med en DAC som har den typen lydfilosofi du ønsker deg.

   Mvh
   Håkon Rognlien

   Like

 5. Hej Håkon
  Jeg kan læse, at du både benytter Marantz SA11-S3 og Marantz NA6005. Har du prøvet at benytte SA11 som ekstern DAC for 6005’eren?
  Og hvis ja, hvordan lyder det – F.eks. sammenlignet med en HD25?
  Mvh.
  Jørgen

  Like

 6. Hei Jørgen,

  Ja, jeg har benyttet SA11 som DAC for en hel masse forskjellige kilder, også NA6005.

  SA11 er bedre enn NA6005, men kanskje ikke så mye som man skulle tro. Det blir mer presisjon og større rom, samt en liten anelse slankere gjengivelse (NA6005 heller klart over mot det nokså fyldige).

  Hegel HD25 heller på sin side klart over mot en svært presis og nesten litt lys gjengivelse, så den gir et svært annerledes resultat enn SA11. HD25 oppleves nok å ha mer detaljer, men for meg og med min smak, føler jeg også at den er mindre engasjerende å lytte til. SA11 kan virke mer voldsom og kraftfull, spesielt om du spiller mye rock, er SA11 for meg hakket bedre. Men da vil jeg si at helt nøkternt vurdert, vil nok mange kunne hevde at HD25 alt i alt er en mer presis og veloppløst gjengiver, så det vil til slutt måtte avgjøres av balansen du har i ditt anlegg i dag. Bytter du ut SA11 med HD25, vil gjengivelsen ta et signifikant steg i retning mer presisjon, mens noe av den musikalsk tilgivende og levende opplevelsen må ofres.

  rognlien

  Like

  1. Hej Håkon
   Tak for dit svar. Jeg overvejer nemlig at anskaffe en SA11, fordi jeg godt kan lide at spille CD’er samt en musikalsk gengivelse med saft og kraft og indlevelse.
   Jeg opfatter også SA11 som en kompetent DAC, og overvejer at kombinere den med NA6005 – Eller måske endda bedre med Mac/PureMusic og asynkron USB overførsel.
   Mvh.
   Jørgen

   Like

 7. Det skal innrømmes at jeg nå har byttet ut SA11 til fordel for en ca. 2,5 ganger dyrere spiller / DAC, men SA11s3 er i min verden et meget bra kjøp. Spiller med stor tyngde, dynamikk og klang, absolutt en spiller / DAC man lett blir glad i. Spesielt er den strålende om du benytter godt innspilte SACD’r, eller hi-rez filer.

  rognlien

  Like

   1. Gratulerer! Den vil nok gi deg mange år med fantastisk vellyd. Dersom du har kjøpt den helt ny, vil den bli enda bedre de første ca. 100 spilletimer.

    rognlien

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s